Fyzioterapie po úrazech ve sportu

Fyzioterapie po úrazech ve sportu

Nedá mi to a musím se s Vámi podělit o část informací, které jsem se dozvěděla na krásném kurzu Fyzioterapie po úrazech ve sportu. Kurz pořádalo vzdělávací centrum Rehaspring v Čelákovicích pod vedením francouzského fyzioterapeuta Loica Parise. Tento milý a vstřícný chlapík se věnuje sportovní kinezioterapii celý svůj profesní život. Kromě toho je také vývojářem patentovaného konceptu Propriofoot, o kterém zde byla řeč v některém z předchozích příspěvků. Své bohaté zkušenosti z oboru sportovní fyzioterapie přijíždí každoročně předávat v rámci tohoto zajímavého kurzu i do České republiky. Tyto zkušenosti jsou velmi přínosné nejen po úrazech ve sportu, ale dají se samozřejmě využít po úrazech u pacientů v ambulanci fyzioterapeuta.

Pan Loic Paris využívá ve své praxi hojně excentrickou a v poslední době i izometrickou kontrakci. Sval totiž pracuje ve třech základních typech kontrakce.
Izometrická kontrakce – svalová činnost, při které se nemění délka svalu, ale mění se jeho napětí
Dynamická kontrakce – svalová činnost, při které se mění nejen délka svalu, ale i jeho napětí. Podle změny délky svalu rozeznáváme koncentrickou kontrakci, kdy dochází ke zkrácení svalu a excentrickou kontrakci, při které se sval natahuje. Koncentrická kontrakce obecně vyvolává zrychlení (akceleraci) pohybu na rozdíl od excentrické kontrakce, která vyvolává zpomalení (deceleraci). Krásným propojením obou dynamických kontrakcí je tzv. plyometrie, která se hojně využívá ve sportu. Tento pohyb začíná excentrickou kontrakcí a poté následuje koncentrická kontrakce.

Hlavním tématem kurzu byla poranění šlach a svalů od lehkého přetížení přes natažení až k úplnému přetržení. Učili jsme se správně diagnostikovat a vybrat nejvhodnější terapii. V rámci terapie v akutní fázi není vhodné nechat sval zcela v klidu. Je dobré protahovat a zejména provádět kompresi a ledovat postiženou oblast. Excentrická kontrakce je velmi výhodná k posilování svalů po úrazech a operacích. Sval totiž při této kontrakci pracuje mnohem více a můžeme použít i větších odporů. Tím dochází k rychlejšímu návratu k běžným činnostem nebo ke sportovním aktivitám. Velmi přínosné byly informace o jednotlivých fázích hojení a jak během nich přistupovat k pacientovi. Kdy se věnovat více relaxaci a kdy začít s posilováním.

Dozvěděli jsme se několik konkrétních postupů, jak co nejrychleji navrátit pacienta zpět do aktivního života. Všechny protokoly jsou praxí prověřené a opravdu fungují.

Ani účastníci kurzu jim neunikli a některé jsme si vyzkoušeli sami na sobě. Na závěr jsme dostali pořádně do těla při ukázkovém tréninku stability a koordinace.