Algoritmus a management terapie nohou u dětí

V jednom z předešlých blogů jsme si slibovali, že si povíme o ploché noze u dětí. Minulý víkend jsem se zúčastnila kurzu u svého partnera Rehaspring v Čelákovicích s názvem Algoritmus a management terapie nohou u dětí od 2 do 17 let. Kurz byl přínosný zejména v utřídění informací a sjednocení postupu s vypíchnutím zásadních věcí, které bychom jako fyzioterapeuti neměli přehlédnout.

A co je ta plochá noha?

Plochá noha je vlastně nefunkční podélná klenba chodidla. Chodidlo se neodvíjí tak, jak by se správně odvíjet mělo a tím se naruší i celková osa dolní končetiny. Důležitá je diagnostika a rozlišení zda jde o funkční, flexibilní plochonoží, které lze ovlivnit fyzioterapií nebo jde o plochonoží rigidní. V tomto případě už musí nastoupit ortoped a řešit tento problém operací. V případě funkční ploché nohy je nutné cílené cvičení a režimová opatření, je možné využít kineziotaping nebo ortopedické stélky do bot.
Skoro častěji než plochá noha se u dětí diagnostikuje valgozita pat. Děti do tří let mají při stoji patičky lehce vbočeny dovnitř. Pokud však toto postavení přetrvává do školního věku dochází opět k narušení osy dolních končetin a k následným bolestem pohybového aparátu.
V rámci diagnostiky v našem RHB Centru provádíme screening nohou na Podoscopu a pokud je třeba navrhujeme terapii.
Proto pokud si něčím na nožkách svých dětí nejste jisti nebo se Vám dokonce něco nelíbí, přijďte to prokonzultovat k nám do RHB Centra.
Těšíme se na Vás!